Június 2024
H
K
SZe
CS
P
SZo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
nea
nea
nea

Shihan Borza József

 

  

Borza József, az európai kyokushin élet meghatározó alakja, 1978-ban, 19 évesen kezdett kyokushin karatéval foglalkozni Szolnokon, Furkó Kálmán vezetésével. Shihan Furkó a hazai kyokushin alapítója, máig a legismertebb név a magyar karate történelmében. 1972-től gyakorolja a kyokushint, melyet Shihan Mészáros Attila ismertetett meg vele. 1977-től saját edzőtermet vezet, keze alól a hazai kyokushin legnagyobb alakjai kerültek ki. Az ő neve fémjelzi a Szolnok Kupa versenysorozatot. Munkássága során 7. dan fokozatot szerzett. Hosszú éveken át volt a Magyar Kyokushin Karate Szervezet (MKKSz) elnöke, jelentős szerepeket vállalt a nemzetközi világszervezett különböző bizottságaiban. Leghíresebb tanítványa éppen Borza József lett, aki elszántan edzett, magával ragadta a japán harci filozófia, a budo szellemisége. Tehetsége korán kibontakozott, hamarosan a kezdődő magyar karate-élet domináns figurájává vált. Kyu fokozatokra Shihan Furkó Kálmán és a gyakran hazánkba látogató, világszerte elismert svéd mester, Shihan Howard Collins vizsgáztatta. Shihan Collins élő kyokushin legenda, már 1993-ban 7. dan fokozattal bírt. 15 éves korától edzett kyokushin karatét. Ennek hatására 1971-ben, zöld övesen Japánba utazott tanulni. 1973-ban elsőként abszolválta sikerrel a 100 ellenfeles küzdelmet, majd Európában kezdett tanítani. A Svédországban élő, a magyar kyokushin alapjait lerakó Shihan Mészáros Attila hívására a skandináv országba látogatott és azóta is ott él.Borza 1. danra 1983-ban az akkor legnagyobb és legnevesebb európai tornán, az IBUSZ Oyama Kupán vizsgázott Budapesten. Abban a szerencsében volt része, hogy maga a kyokushin karate alapító atyja, Sosai Masutatsu Oyama vizsgáztatta. Borza Magyarországon ötödikként szerzett mester fokozatot. Az IBUSZ Oyama Kupákat 2 évenként rendezték meg, összesen 4 alkalommal; Borza József az első 3 versenyen első helyezést ért el. Ezeken a versenyeken sosai Oyama akasztotta a nyakába az aranyérmet. A 4. versenyen sosai már nem vett részt.  Ezzel az eredménnyel Európa legjobb versenyzőjét tisztelhettük benne, mely megalapozta későbbi karrierjét, s kikövezte útját a világhír felé.


1985-ben szerzett 2. dan fokozatot Shihan Howard Collins magyarországon tartott, legendásan magas színvonalú vizsgáján. 1987-ben Svájcban rendezték meg azt az Európai Supergálát, súlycsoportnélküli versenyt, ahol Andy Hug szerzett aranyérmet, Kenji Midori ezüstérmet, Borza József bronzérmet. Az újabb övfokozat, a 3. dan arany csíkja 1988-ban került Borza övére, ugyanilyen keretek között. Borza József Sensei, azaz magasabb fokozatú tanító mester lett. Magyarországon a vizsgarendszer híresen kemény volt, nagy dicsőségnek számított, ha valaki ilyen magas fokozatra tett szert. 1. danra 30, 2. danra 40, 3. danra 50 full kontakt küzdelmet kellett vívni, válogatott küzdőpartnerekkel. A magyar vizsgarendszernek hamar híre ment Európában, s a mai napig köztudott, hogy hazánkban igen magasra helyezték a mércét mind technikailag, mind erőnlétileg.Időközben Borza Magyarország legsikeresebb versenyzőjévé vált, neve egyet jelentett a kemény KO-kal, a szinte biztos győzelemmel. A Borza-féle sajátos küzdőstílus jegyei egri tanítványain is felfedezhetők. Versenyeredményeit tekintve Borza hatszoros magyar bajnok, számos full-kontakt nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést, többek között taekwon-do és kick-box tornákon is. Versenyzőként 2 világbajnokságon küzdött. Először 1984-ben mutatta meg magát 25.000 néző előtt Japánban, a híres Bodokan Sportcsarnokban. Itt egy mawashi geri-vel végrehajtott KO-t a verseny leglátványosabb ipponjának ítélt a vezetőség. Ezt követően a 4. vb-n, immár 32.000 fős közönség örömére lépett tatamira 1987-ben.1986-ben költözött Egerbe, ahol óriási tömegbázis teremtett a kyokushin karaténak. Az egri Borza Dojo máig a legnagyobb létszámú hazai klub, gyakorlatilag a magyar honbu. Egy-egy edzésen ma is 8-10 fekete öves vesz részt.

1994-ben tragikus esemény következett be: elhunyt a kyokushint megalapító nagymester Sosai Oyama. Egy év sem telt el halála után és a kyokushin karate nemzetközi szinten több csoportra bomlott. Nem volt jelen többé a megkérdőjelezhetetlen erő, a mindenki által elismert irányítás, így kezdetben 3, majd több nagy tömörülésben folyt tovább a munka.

1996-ban Sensei Borza, Shihan Nishida Yukio-tól kapta a 4. dan fokozatot. Shihan Nishida világszerte ismert karatéka, Sosai egyik első tanítványa, aki 1964-től, a kyokushin születésétől a stílusalapító mellett edzett. Tagja volt az első világbajnokságon a japán válogatottnak, melyet a dicsőséges 4. hellyel zárt. Később Sosai Amerikába küldte néhány tanítványával együtt, hogy tanulmányozzák az ottani edzésrendszert. Sosai halála után az IKO2 nevű nemzetközi szervezet elnöke lett. Nemzetközi tapasztalatait ötvözve Shihan Nishida később International Budo Organization Kyokushin Karate Seibukai néven saját stílust alapított.

A nemzetközi átalakulás hatása hazánkat is elérte, az MKKSZ sem tudott egységes maradni, összeegyeztethetetlen ellentétek feszültek egymásnak. Borza 1998-ban saját szervezetet hozott létre, melynek neve Oyama Karate Kyokushin Hungary (OKKH) lett, s amihez azóta 30 klub csatlakozott. Nemzetközi szinten az OKKH az IKO3 nevű szervezet tagja lett, melynek vezetője kezdetben Shihan Toru Tezuka volt, majd Shihan Yoshikazu Matsushima lett az elnök. A jelenleg 8. danos Shihan Tezuka 1973-tól volt Sosai tanítványa. A viták elkerülése végett 2000-ben kivált az IKO-ból és saját csoportot alakított. Shihan Matsushima, 9. danos mester, szintén Sosai egyik első tanítványa volt, 1965-ban kezdett karatézni. Egész életét a kyokushin karate népszerűsítésére tette fel. 1998-ban választották az IKO Matsushima Group elnökévé, mely jelenleg közel 70 országban van jelen. Kancho Matsushima Borzát kérte fel az Európai Kyokushin Karate Szervezet (EKO) megalakítására, mely még 1998-ban meg is történt, elnöke 4 évre Shihan Borza lett. A csoport első Európa-bajnokságát is ő rendezte Egerben 1999-ben. A versenyen a magyar csapat lett a legeredményesebb. Az Eb. színvonala messze felülmúlta a várakozásokat. A magyar csapat fekete övesei felejthetetlen bemutatóval bizonyították képességeiket.

A sikeres Eb-t még 6 követte az alábbi sorrendben: 2001-ben Spanyolország, 2003-ban Belgium, 2005-ben Lengyelország, 2007-ben Ukrajna, 2009-ben Olaszország és 2011-ben ismét Magyarország adott helyet a kontinensviadalnak, ahol újfent éremeső koronázta a magyar versenyzők teljesítményét. 2003-ban, a belga EB-n Borzát az EKO technikai igazgatójává választották, mely pozíciót azóta is birtokolja.

Az 5. dan fokozatot Shihan Yoshikazu Matsushima ítélte Borzának sikeres vizsgája után Kanadában, Montréal-ban egy rangos nemzetközi versenyt követően. 6. danra 2005 novemberében vizsgázott a lengyelországi Európa-bajnokság alkalmával. Európában egyedüliként Borza szerezett övvizsga útján 6. dant, ezt az övfokozatot egyébként adományozás útján szokás megkapni.

Borza időközben az EKO Matsushima főbírája lett. Nem csoda, hiszen bírói képességei messze az átlag fölött állnak, határozottsága ebben a szerepben is kiemeli a mezőnyből. Bíróként 1983 óta tevékenykedik, „A" kategóriás nemzetközi minősítést kapott, Európa- és Világbajnokságokon vezet küzdelmeket, többnyire döntőket.

A technikai szint és a budo edzésmódszer megőrzésének jegyében az EKO nyári edzőtáborait több alkalommal hazánkban rendezték meg. 2006-ban Miskolcon, 2007-ben pedig Szegeden. A hagyományos, napi 4 edzést tartalmazó program a kyokushin összes fő részterületét érinti. Egy-egy táborban átlagosan 100 fő szokott részt venni, főként fekete övesek. A tábort minden alkalommal danvizsga zárja, mely az eredeti japán szisztémát követi és 6-8 órán át tart.

Shihan Borza munkássága elismeréseként összesen négy alkalommal vehette át az „Év sportvezetője" címet Heves megyében, 2008-ban pedig a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjével tüntetett ki a köztársasági elnök.

Tanítványai több alkalommal álltak dobogón nemzetközi versenyeken. Legutóbbi sikerei közül megemlítendő, hogy Magosi Zsombor 2006 őszén világkupa győztes lett Sidney-ben, az IKO Matsushima csoport 2. Világkupáján, 2008-ban Herczeg Lilla pedig világbajnoki címet szerzett Tokióban. Érdekesség, hogy 2004-ben elsőként tarthatott külföldi csapat bemutatót Japánban a vb. alkalmával és a választás éppen a magyar csapatra esett. Borza több mint 30 éves pályafutása alatt 32 fekete öves tanítványt nevelt ki. Jelenleg a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) elnökségi tagja, a Knock Down Bizottság alelnöke.Megosztom: